Online gebruikers hebben de laatste tijd hele andere verwachtingen van de content die ze gepresenteerd krijgen. Steeds meer gebruikers zijn namelijk van blogs lezen naar een ander type content gegaan. Podcasts luisteren en video’s bekijken: het is steeds meer de norm geworden. Geen wonder dat veel bedrijven hierop inspringen.

Alle afbeeldingen in deze blog zijn eigendom van www.thinkred.nl

Wil je ook audio en video in gaan zetten voor jouw bedrijf? Maak het dan onderdeel van je marketingstrategie van volgend jaar! Maar voordat je jezelf helemaal kapot gaat denken aan hoe je dit zo goed mogelijk kunt inzetten is het goed je vooraf een aantal dingen te beseffen. Zo kun je namelijk teleurstellingen achteraf voorkomen. In deze blog geef ik je vier tips over waar je rekening mee moet houden als je -met name- video wilt integreren in jouw marketingstrategie.

“Je hoeft echt geen nieuwe Spielberg te zijn om te beginnen met video marketing.”

Tip 1: Denk niet gelijk te groot! 

Je hoeft echt geen nieuwe Spielberg te zijn om te beginnen met video marketing. Het fijne aan  video of audio is dat iedereen toegang heeft tot opnameapparatuur: een smartphone. Iedereen kan dus in principe dergelijke opnames maken. Het meest belangrijke is dat je jouw doelgroep aanspreekt en je verhaal zo effectief mogelijk weet over te brengen. Begin dus klein en ga niet gelijk voor high-end. Het is juist waardevol om authentiek en toegankelijk te zijn, zeker als je net van start gaat.

Tip 2: Maak gebruik van de juiste elementen.

Wat maakt nu een goede video? Natuurlijk is het nooit echt te voorspellen of een video succesvol zal zijn. Maar globaal gezien zijn er wel vier insteken die bewezen goed werken:

Educatie
Gebruik video om mensen wat te leren. Middels heldere visuals kun je jouw publiek makkelijker meenemen in wat je wilt vertellen. En via informatieve video’s kun je jouw kennis op een laagdrempelige manier overbrengen. Video opnames in combinatie met graphics zijn bovendien super handig als je complexe zaken moet uitleggen.

Emotie
Als je een connectie met je publiek wilt maken zul je moeten inspelen op hun emotie. We weten allemaal wel een aantal mooie reclames te benoemen die ons hebben geraakt. En met de kerst wordt je er haast mee doodgegooid. Maar ook humor doet het goed. Denk maar aan de ‘even Apeldoorn bellen’ reclames. Dergelijke video’s zijn memorabel omdat ze wat doen met onze emotie.

Betrokkenheid
Deel niet zomaar informatie, maar neem je publiek mee in wat je wilt vertellen door middel van storytelling. Dit geldt voor zowel audio als video. Een goed en meeslepend verhaal laat ze namelijk hunkeren naar meer. Het houdt jouw publiek geboeid. Grote kans dat ze je volgen om jouw volgende opname niet te missen.

Empathie
Oprechte, menselijke connecties maak je met echte mensen. Video kan je hier zeker bij helpen. Zet mensen voor de camera waarmee jouw publiek zich kan identificeren. Medewerkers of mensen met dezelfde problemen ziet het publiek sneller als hun gelijke. Het helpt je empathisch te verbinden met je publiek.

Tip 3: Content marketing vergt geduld.

Think Red eigenaar maakt een vlog

Geef niet op na een paar pogingen. Niemand heeft na één rondje fietsen het gelijk onder de knie. Het duurt gewoon even voordat jij je draai hebt gevonden. Geef jezelf die tijd om te ontdekken wat bij je bedrijf past. Hetzelfde geldt voor je publiek. Het zal even duren voordat jouw publiek je heeft ontdekt. Ga bij de eerste teleurstellende resultaten niet gelijk bij de pakken neer zitten, maar zet door. Uiteindelijk zal jij jouw plekje heus wel weten te vinden in het online medialand.

Denk na over op welke kanalen jouw publiek welk type content verwacht.

Tip 4: Stap in waar jouw publiek zit

Kom jouw publiek tegemoet waar zij het verwachten. Zet jouw verschillende type content in als aanvulling op plekken waar het een aanvulling zal zijn. Heb je bijvoorbeeld een informatieve video gemaakt over een bepaald product? Ga dit dan niet zonder relevante context plaatsen op je social media kanalen. Want als jouw volgers namelijk een video zien langskomen met technische uitleg over een product wat ze (nog) niet kennen is er een grote kans dat ze snel zullen afhaken. 

Denk daarbij ook na over op welke kanalen jouw publiek welk type content verwacht. Een jolige dans-video is misschien wel geschikt voor TikTok, maar op LinkedIn zitten mensen daar over het algemeen niet op te wachten (nee, écht niet!). En als je bijvoorbeeld op Instagram teveel onpersoonlijke video’s deelt over wat je verkoopt dan kunnen mensen snel afhaken.

Wil je meer weten over hoe je video het beste kunt inzetten op verschillende social media kanalen? Lees dan deze blog.

Bonus tip: werk met een content marketeer

Uiteraard kan ik mij voorstellen dat je niet altijd weet op welke platformen wat het beste werkt. Je bent immers vooral bezig met je bedrijf te runnen en hebt niet altijd de juiste mensen in dienst om je te helpen aan goede content. Maak dan gebruik van een content marketeer. Deze kan je helpen jouw doelgroep(en) in kaart te brengen en de juiste content te maken voor deze specifieke doelgroepen. Dat scheelt je een hoop uitzoekwerk. Ben je geïnteresseerd in het uitbesteden van jouw content? Neem dan gerust contact met mij op via ingrid@thinkred.nl.

Leave a Comment